Relatie therapie

 ....en zo was ik er al snel achter dat het niet aan het gezeur van mijn vrouw lag.

Al vanaf onze verkeringstijd praatte ik niet zo makkelijk. M’n vrouw hoopte en dacht dat het wel goed kwam. We zagen elkaar tenslotte niet dagelijks. In ons huwelijk zouden we vast meer tijd voor elkaar hebben, en zouden de gesprekken vast beter gaan…

En toen waren we al een aantal jaar getrouwd. En het ging qua praten nog steeds niet zo lekker. Ik vond het erg moeilijk om met bepaalde omstandigheden in de familie om te gaan en over persoonlijke dingen te praten. Tot een familielid aan mijn vrouw vertelde over Karel en zijn manier van therapie.

Ze heeft het toen aan mij voorgelegd, en we hebben samen de site bekeken. Toen dacht zoiets van; het moet maar. We hebben een mail geschreven met de vraag of Karel misschien was voor ons kon betekenen. 

We mochten op intakegesprek komen, om te kijken of Karel ons kon helpen. Het gesprek ging anders dan ik verwacht had. Ik had namelijk bedacht dat Karel zou zeggen dat mijn vrouw zich maar aanstelde, en dat er niks aan de hand was. Maar Karel zag al vrij snel een aantal dingen waar ik nooit bij stilgestaan had, en zo was ik er al snel achter dat het niet aan het gezeur van mijn vrouw lag. Ze had eigenlijk best een beetje gelijk!

Gelukkig mochten we op vervolg komen, en konden de afspraken ’s avonds ingepland worden. Dit was voor mij zeer prettig in verband met mijn werk. En zo zijn we heel wat keertjes richting de warme houtkachel in Kootwijkerbroek gereden. Het feit dat we gewoon in een houten hut en in een buitenomgeving zaten, paste me wel. (gelukkig niet zo’n kantoortje en een sofa, waar je altijd aan denkt bij een psychiater.:-) ) Ook vonden we het fijn dat Karel zijn werk doet vanuit een christelijk oogpunt.

We zijn ongeveer tien keer geweest. Na een aantal gesprekken had het al enigszins effect. Ik kon al iets gemakkelijker mijn gevoel uitten, en ik leerde het steeds beter verwoorden.

Bijna op het einde van de gesprekkenreeks ben ik samen met mijn vader geweest. Omdat mijn vader en ik in best veel opzichten op elkaar lijken zag ik er best tegenop. Maar het viel zo mee! Met een lekkere bak koffie en een ontspannen sfeer ging het hartstikke goed, en hebben we positieve gesprekken gehad. Die avond heeft me echt goed gedaan! Bedankt Karel!

De laatste paar keren ben ik weer met mijn vrouw geweest. Zo hebben we de sessies fijn afgesloten.

We hebben samen deze stap gezet, en ik kan het eigenlijk iedereen aanraden om iets dergelijks te doen als therapie bij Karel. Want communicatie is zo belangrijk in alles wat je doet. Het gaat zo snel fout, terwijl dat eigenlijk niet nodig hoeft te zijn. Want als je op de juiste manier leert communiceren, kun je veel problemen voorkomen.

Dat heb ik wel van alle gesprekken geleerd. Ik begrijp mijn vrouw nu beter, en ik kan steeds beter verwoorden wat ik denk en voel. Zelfs op mijn werk heb ik baat bij de gesprekken die we hebben gehad. Ik durf mijn mening eindelijk te geven, en harder te zijn tegen mensen die mij niet serieus nemen.  Soms vind ik het nog wel lastig, maar we zijn nooit te oud om te leren.

(aanvulling van echtgenote: Ook ik heb veel van de gesprekken met Karel geleerd. Dus zo was er voor mij ook veel werk aan de winkel. Een relatie heb je samen, en dan moet je er ook allebei aan werken. Ik had een bepaalde manier van communiceren bedacht, zodat ik voor mijn gevoel nog een beetje hoogte van zijn mening kreeg. En dat moest ik afleren. Open vragen stellen, en lichaamstaal oppikken en benoemen. En ook ik begon te ervaren dat het helemaal niet zo gemakkelijk is om over je gevoel en angsten te praten.

We hebben keihard aan onze relatie gewerkt, en dat zullen we altijd moeten blijven doen. Want ook al hebben we veel geleerd, het versloft zo snel wanneer je weer in de dagelijkse ‘sleur’ zit zonder de wekelijkse gesprekken.) 

Het plan is om zo nu en dan om de paar maanden nog eens op herhaling te gaan om met Karel te bespreken hoe het nu gaat en hoe we moeilijke ‘dingen’ kunnen aanpakken.

Kootwijkerbroek ligt voor ons niet echt in de buurt, maar de lange ritten zijn zeer de moeite waard geweest. Het was een moeilijke stap, maar als je huwelijk steeds minder word, is de keuze snel gemaakt.

Karel, hartelijk bedankt voor de moeite en hulp!