Corne Schipaanboord

“Als je zelf ervaart, blijft het beter hangen.”

DSC0

Actief bezig zijn en ondertussen mensen helpen. Dat is Corné Schipaanboord (36) uit het hart gegrepen. Daarom geniet hij zo van zijn werk als adventuretherapeut. “Tijdens activiteiten komen soms bijzondere lessen boven, zoals bij die jongen op de mountainbike. En als je zelf ervaart, blijft het beter hangen.”

Corné houdt niet van stilzitten en vindt het heerlijk om tijdens therapiesessies in beweging te zijn, net zoals de meeste jongens en mannen die hij begeleidt. Ruim twee jaar geeft Corné therapie vanuit een blokhut in Dirksland. “Het mooiste is als ik merk dat ik mensen echt verder kan helpen, bijvoorbeeld dat er verbetering in de relatie komt of een betere afstemming. Ik vind het fijn dat ik de tijd voor mensen kan nemen en daardoor oprechte aandacht voor ze kan hebben”, vertelt hij. “Vaak is het werk een zoektocht. Je probeert samen te ontdekken waarom mensen komen tot het gedrag dat ze nu laten zien. Als je het onbewuste bewust kunt maken, is dat een mooie stap.”

Boksen

Een groot deel van de therapie speelt zich in een buitensetting af en daar geniet Corné van. “Het doen van activiteiten geeft vaak veel inzicht. Bijvoorbeeld de opdracht waarbij een zoon over een slackline van de ene boom naar de andere moet lopen. Zijn ouders begeleiden hem daarbij. Je ziet dan vaak al heel veel als het gaat om afstand, nabijheid, vertrouwen en de af- of aanwezigheid van complimenten”, legt hij uit. “Ook bokste ik eens met iemand die moeite had met ruimte innemen. Door het boksen ervaarde hij zijn eigen kracht. Achteraf vertelde hij dat hij zich niet kleiner hoeft te maken dan hij is en dat hij zijn ruimte in mag nemen. Deze ervaring hielp hem in het dagelijks leven.”

Schakelen

Dat is de kracht van Outback Explorers, vindt Corné. “Als je door een activiteit zelf ervaart dat iets wel of niet werkt, blijft het beter hangen dan wanneer iemand het vertelt”, zegt hij. “Ik mountainbikete met een jongen en hij reed het hele parcours zonder te schakelen. We hadden het erover dat hij in het gewone leven ook niet schakelde. Hij werd vaak vanuit het niets opeens boos. Dat was een eyeopener voor hem. Zijn ouders zeiden nu soms tegen hem: ‘even schakelen!’. Dat hielp hem om, als hij boos was, eerst na te denken. Het lukt hem nu om rustiger te reageren.”

Muizenvallenparcours

Corné vindt het ook mooi om training te geven aan klassen of teams. “Door het doen van activiteiten krijg je heel snel een beeld van de groep. Maar het blijft niet alleen bij actie, we doen ook aan reflectie. Juist daar leer je van. Bij klassen is het voordeel dat docenten eens vanaf de zijlijn naar hun klas kijken. Dat geeft vaak nieuwe inzichten”, vertelt hij. “Ik zette eens een muizenvallenparcours klaar. Een leerling zei heel resoluut dat hij er nooit tussendoor zou gaan lopen. Een andere leerling bood aan te helpen. Uiteindelijk deed hij het toch, door het vertrouwen op de ander. Dat was mooi om te zien. In een nagesprek geef ik voor zoiets complimenten en denk ik met ze mee hoe ze deze ervaring mee kunnen nemen naar een gewone schooldag.”