Moeder en zoon.

De kunst van het (over)dragen

20190401_174046.jpg

Moeder en zoon.

Moeders u bent de de spil in het gezin, de vrouw waar kinderen, dochters èn zoons, vrijwel altijd terecht kunnen met hun verhalen. Ik bedenk me dat in de meeste gezinnen na schooltijd de gesprekken steevast gaan over hoe het op school was en de plannen voor de rest van de dag. “Heb je nog huiswerk?”, is een veelgehoorde vraag. Het toont de betrokkenheid op het kind, die moeders op een natuurlijke manier bezitten. Wat mij opvalt in gesprekken is dat moeders dit ook in de meeste gevallen als hun taak of roeping zien. “Ik ben er voor de kinderen, ze hebben mij nodig!” Complimenten voor al deze moeders, die daarin hun ‘beroep’ als moeder goed verstaan!
Mooi en fijn, … maar dat is niet altijd eenvoudig.

Wat nu als uw zoon op school of thuis om de haverklap boos wordt, soms niet eens met een grote oorzaak? Of u merkt als moeder wel dat hij verdrietig is, maar hij praat er helemaal niet over. Dan staat u voor een dilemma als moeder. Wat kan ik doen met het probleemgedrag van mijn zoon? Het kan zelfs een machteloos gevoel geven. U kunt hem niet bereiken en hoopt dat het snel voorbij gaat, dat het maar een fase is.
Ik ben van mening dat vroeg ingrijpen helpend is. Wanneer u merkt dat uw zoon niet lekker in zijn vel zit, maak er dan tijd voor om hem een helpende hand te bieden. Dit is alleen niet zo eenvoudig als het lijkt. Uw zoon is nu eenmaal wat meer gesloten als er problemen optreden èn heeft in dit proces ook nog eens andere behoeftes dan een dochter.

Hier komt, wat ik noem, de ‘kunst van het overdragen’ om de hoek kijken. Kortgezegd: Ooit hebt u als moeder uw zoon mogen dragen, wat heel goed was voor de moeder-zoonband. Maar als moeder is het ook heel belangrijk dat u gaat overdragen naar een mannelijk rolmodel. In de meeste gevallen moet dit de vader zijn. Hier ligt een prachtige rol voor vader weggelegd. Hij is het voorbeeld voor de zoon in het omgaan met problemen. Zoons spiegelen zich nu eenmaal aan het gedrag van vader. Dit is niet te voorkomen en kan als een enorme krachtbron worden ingezet bij gedragsproblematiek. Is de vader niet in het gezin, kijk dan goed in uw nabije omgeving wie deze rol (tijdelijk) zou kunnen vervullen. Met wie heeft uw zoon een klik?
Schakel dus de man (vader of een andere naaste) in om samen met uw zoon op te trekken. Ze zullen dit samen moeten doen, zodat zoon zich kan spiegelen aan voorbeeldgedrag van vader. Daarnaast vind er een binding plaats die doorwerkt in de latere jaren. Ze kunnen dan zogezegd samen tegen een stootje.
En moeders… de kunst van het overdragen is geen zwaktebod van u als moeder. Het is misschien wel even slikken dat u op een afstandje komt te staan. Maar het is een prijs die zich uitbetaald in de toekomst.

Corné Legemaat en Karel Post