Ik zie, ik zie...

Het is mei, de coronamaatregelen zijn voorbij en er is (nog) geen nieuwe variant die roet in het eten gooit. Gelukkig, de meeste jongeren en ouderen halen opgelucht adem. Eindelijk kunnen we weer…

Wat eigenlijk? Onze leventje weer oppakken zoals we dat gewend zijn? Of verlang jij na een paar maanden misschien wel weer terug naar de rust van eerder? Dat zeggen we niet al te hard, maar het is toch een signaal….

Denk eens even terug. Welk positief moment staat nog het meest op je netvlies uit de coronatijd van afgelopen twee jaar? Misschien het moment dat je met je gezin een bordspel aan het doen was waar je normaal geen tijd voor ‘hebt’. Of die stevige wandeling met een vriend tijdens de lockdown? Of…?

Het zou zo maar kunnen zijn dat je terugdenkt aan een moment dat je met je gezin, ouders, kinderen, vrienden bij elkaar was. Op zulke momenten ontstaat verbinding en worden wij gezien. Letterlijk. Wij hebben de behoefte om gezien te worden. En de (christelijke) opdracht om anderen te zien.

Als je kijkt naar de eerste levensjaren van een kind is écht gezien worden cruciaal voor een veilige hechting. Als een kind een veilige hechtingsrelatie opbouwt met zijn ouders vergroot dat de kans op een ongestoorde ontwikkeling, met name op sociaal- emotioneel gebied. Ook vergroot een veilige hechting nieuwsgierigheid en de drang om te exploreren (onmisbaar om te leren). Ook op latere (puber)leeftijd hebben jongeren dit nodig, ook al zenden ze misschien andere signalen uit. De ander zien, dat kost tijd. Maar het is een geschenk aan de ander.

Aan de slag? Je kunt denken aan de volgende acties:

1: Zorg ervoor dat je op de bank zit als je zoon/dochter thuiskomt. Laat merken dat je blij bent dat hij/zij er is. Ga vandaag niet in op schoenen die niet opgeruimd zijn of andere regeldingen. Wees beschikbaar om een eventueel gesprek aan te gaan. Leg je telefoon ver weg. Wat merk je na dit moment?

2: Onderneem een activiteit met je kind waarin jij niet de leiding hebt. Laat de regie en keuzes bij hem/haar liggen. Kijk goed naar je kind, geniet en wees beschikbaar. Voor ideeën: https://www.100procentvader.nl/activiteitenbank

Meer weten? Neem een kijkje hier op de website outbackexplorers.nl of plan een vrijblijvende intake via onze website. Wij helpen u graag.