Interview Wilco

Mensen weer dichter bij elkaar laten komen in verstoorde relaties. Daarvan geniet adventuretherapeut Wilco Klaassen (43) het meest in zijn werk voor Outback Explorers. “Ook ga ik graag met klassen aan de slag.” Wilco’s ervaring als vader én leerkracht komt hem goed van pas. “Ik weet uit ervaring hoe weerbarstig de praktijk is.”


Foto Wilco.jpg

Therapie

Wilco ontvangt graag mensen in zijn hut in Yerseke, waar hij sinds 2017 een locatie voor Outback Explorers heeft. “Vaak komen er mensen die verwijdering ervaren in een relatie, zoals ouder en kind of partners. Ik vind het mooi om dan een klein schakeltje te zijn en een veranderingsproces op gang te brengen, waardoor mensen weer dichter bij elkaar komen. Dit zie ik gelukkig vaak gebeuren. Het begint met inzicht geven in wat er gebeurt en het ontdekken van patronen”, vertelt hij. “Regelmatig komen er ook mensen met individuele problematiek. Ik vind het mooi als ik hen kan helpen om op een andere manier met hun problemen om te gaan, zodat het dragelijker voor hen is.”

Vaderschap

In zijn werk heeft Wilco veel baat bij zijn eigen vaderschap. “Hierdoor weet ik hoe ingewikkeld het opvoedavontuur is. Ik kan me daardoor beter verplaatsen in opvoeders die bij mij in de hut komen. Want ik weet hoe weerbarstig de praktijk is. Soms zit je er doorheen. Dan kan iemand hele mooie dingen zetten, maar lukt het gewoon niet. Bij de geboorte van een kind krijg je er geen handleiding bij. Met vallen en opstaan moet je ontdekken wat het beste werkt”, legt hij uit. “Het mooie is dat je altijd om wijsheid mag vragen, zoals staat in Jakobus 1.

Klassen

Als adventuretherapeut gaat Wilco ook vaak met klassen aan de slag. “Ik vind het fijn om actief met groepen bezig te zijn en ondertussen te leren van en met elkaar. Zo hoop ik aan de lespraktijk van alle dag een bijdrage te leveren. Het is mooi om te zien wat er soms gebeurt. In de groep, maar ook bij leerlingen individueel. Zo had ik onlangs een groep waarin leerlingen veel praatten, maar niet naar elkaar luisterden. Bij elke opdracht kwam dat gedrag automatisch naar boven. Totdat een meisje ’s middags opeens de rest van de klas tot stilte maande om te luisteren naar een klasgenoot met een goed idee. Toen lukte de opdracht opeens. Zo kwam de bewustwording op gang. Dat was een mooi begin”, glimlacht Wilco. “Mijn ervaring als leerkracht op de basisschool en het voortgezet onderwijs kan ik hierbij goed gebruiken. Ik weet hoe het is om met een groep te werken en herken vaak zaken die mentoren aankaarten.”

Voldaan

Als Wilco na een werkdag het gevoel heeft dat hij mensen verder heeft geholpen, geeft hem dat een dankbaar gevoel. Een bepaalde situatie zal hij nooit meer vergeten. “Ik volgde de opleiding tot EMDR-therapeut en vond het verschrikkelijk spannend om dat voor de eerste keer toe te passen bij een cliënt. Na de sessie, zei diegene: ‘Ik snap niet wat er is gebeurd, maar het beeld dat mij zo belemmerde is weg!’. Dat gaf mij een enorme boost om er verder mee te gaan. Het is heel mooi dat je zo een trauma voor iemand dragelijk kunt maken.”